Blog

Back to Blog

Het volgen van protocollen in een ISO 27001 gecertificeerde organisatie

Als jouw organisatie ISO27001-gecertificeerd is, betekent dit dat jullie informatiebeveiliging uiterst serieus nemen. En laten we eerlijk zijn: dat is iets om trots op te zijn! ISO27001 is namelijk dé internationale standaard voor informatiebeveiligingsmanagement en laat zien dat je bedrijf voldoet aan strikte eisen op het gebied van databeveiliging.

Maar, een certificaat is meer dan een fraai papiertje aan de muur. Het is pas echt effectief als iedereen binnen de organisatie zich aan de vastgestelde protocollen houdt. En ja, we weten het: die extra stappen kunnen soms wat omslachtig aanvoelen. Maar elke kleine handeling – van sterke wachtwoorden tot het correct omgaan met gevoelige data – draagt bij aan het beschermen van bedrijfsinformatie en helpt risico’s zoals datalekken of cyberaanvallen te minimaliseren.

Hoe krijg je collega’s betrokken bij informatiebeveiligingsbeleid?

De grote vraag is echter: hoe zorg je ervoor dat iedereen het beleid ook écht volgt? Veel medewerkers zien protocollen al snel als ‘meer werk’ of snappen niet altijd waarom ze belangrijk zijn. De truc is om informatiebeveiliging tastbaar te maken en de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten. Het naleven van beleid moet geen saai of verplicht nummer zijn; je kunt het juist op een leuke en interactieve manier brengen. Hierdoor creëer je een cultuur waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de veiligheid van bedrijfsgegevens. Hier zijn enkele concrete tips om je beleid tot leven te brengen en medewerkers enthousiast te maken:

1. Organiseer regelmatige bewustwordingssessies

Het organiseren van periodieke bewustwordingssessies is een uitstekende manier om belangrijke onderwerpen op het gebied van informatiebeveiliging onder de aandacht te brengen. Kies hierbij voor een specifiek thema per sessie, zoals phishing, het belang van sterke wachtwoorden of het veilig delen van bestanden.

Wil je deze sessies echt onvergetelijk maken? Overweeg dan om een ethisch hacker uit te nodigen. Niets maakt het belang van een sterk beveiligingsbeleid zo tastbaar als een live demonstratie van hoe een hack daadwerkelijk in zijn werk gaat. Wanneer medewerkers met eigen ogen zien hoe makkelijk het kan zijn om een netwerk binnen te dringen, zullen ze veel meer begrip krijgen voor de noodzaak van protocollen.

Zo’n sessie met een ethisch hacker maakt direct duidelijk waarom het essentieel is om wachtwoorden regelmatig te vernieuwen, gevoelige informatie versleuteld te versturen en altijd alert te zijn op verdachte e-mails of links. Op deze manier wordt informatiebeveiliging niet alleen een abstract concept, maar iets dat ze actief willen toepassen.

2. Houd interne challenges en organiseer een quiz

Wil je het echt leuk maken? Probeer dan eens een quiz of interne challenge om het kennisniveau van je medewerkers te peilen. Laat collega’s op een speelse manier hun kennis testen over de belangrijkste beveiligingsmaatregelen en protocollen.

Bijvoorbeeld, wie weet er het meeste over de juiste omgang met vertrouwelijke documenten? Of wie is er het snelst in het herkennen van een phishing-mail? Je kunt een competitief element toevoegen door punten toe te kennen en prijzen uit te delen aan de “Security Heroes” van de maand. Dit maakt het volgen van beleid leuk én zorgt ervoor dat iedereen betrokken blijft bij het onderwerp. Het wordt een soort “sport” om jezelf en je collega’s scherp te houden op het gebied van informatiebeveiliging. Daarnaast zorgt zo’n quiz ervoor dat je meteen kunt meten hoe goed je medewerkers op de hoogte zijn en waar eventueel nog kennis bijgespijkerd moet worden.

3. Beloon goed gedrag en deel tips

Een ander krachtig middel om beleid te laten dragen, is door goed gedrag te belonen. Herken en erken medewerkers die de protocollen op de juiste manier volgen. Dit kan simpelweg door ze te benoemen in een interne nieuwsbrief of een korte shout-out tijdens een teammeeting. Deze kleine gebaren van erkenning kunnen al veel doen om de betrokkenheid te verhogen.

Je kunt ook medewerkers betrekken bij het verbeteren van het beveiligingsbeleid door ze uit te nodigen om hun eigen tips en ideeën te delen. Dit vergroot niet alleen hun betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat beveiliging meer leeft binnen de organisatie. Misschien komen ze wel met een idee waar je zelf nog niet aan had gedacht!

Maak van Informatiebeveiliging een team effort

Informatiebeveiliging moet in de moderne werkomgeving geen taak zijn die enkel bij de IT-afdeling ligt. Het is een team effort. Iedereen speelt een cruciale rol bij het veilig houden van bedrijfsinformatie en moet zich bewust zijn van de risico’s en gevolgen van nalatigheid. Door het beleid tastbaar en leuk te maken, creëer je een cultuur waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor informatiebeveiliging. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid van je organisatie, maar zorgt er ook voor dat de ISO27001-certificering écht waarde toevoegt. Maak het naleven van de protocollen een sport in plaats van een verplichting.

Share this post

Back to Blog