Blog

Back to Blog

Phishing & Scamware

In het verleden waren virussen, kortom malware de meest populaire methode om pc-gebruikers lastig te vallen. Tegenwoordig zijn er twee nieuwe populaire stromingen, Phishing en Scamware.

In het verleden waren virussen, kortom malware de meest populaire methode om pc-gebruikers lastig te vallen. Tegenwoordig zijn er twee nieuwe populaire stromingen, phishing en scamware. Beide methodes zijn gebaseerd op het misleiden van de gebruiker. In het geval van phishing probeert men de gebruiker te overtuigen dat het bericht van een door de gebruiker vertrouwde instantie komt. Vaak zijn dit mailtjes, zoals:

Beste gewaardeerde klant,

U hebt een nieuwe beveiligingsupdate van ING Bank.
Alstublieft Log in op uw account om deze update te bevestigen

Update uw online bankieren

ING Bank Nederland
Handelsregister Leeuwarden nr. 67891431

Vervolgens stuurt ‘Update uw online bankieren’ u naar ‘http://www.yenimodamodelleri.com/upload/e/’ (deze link werkt inmiddels niet meer). U kunt heel eenvoudig controleren of de link in zo’n e-mail u naar de correcte URL verwijst. Uw bank gebruikt immers de domainnaam van de bank, in dit geval ing.nl, wat zal leiden tot een URL met ‘https://subdomein.ing.nl/depagina’.In dit geval ging het achterhalen van uw bankgegevens. Indien het gaat om het verkrijgen van gegevens noemen we het phishing. Er zijn tegenwoordig ook voorbeelden zoals deze:

In dit geval gaat het om scamware. Dit is software die zich voordoet als te vertrouwen en vervolgens om een betaling vraagt. De situatie op de afbeelding toont een scherm van de “”politie””, waarin is aangegeven dat u illegaal materiaal heeft gedownload en de politie uw computer heeft geblokkerd. Het programma geeft aan dat uw computer te deblokkeren is door een bepaald bedrag te betalen,een soort beschikking. Ondanks dit niet de werkwijze van de politie zijn er talloze mensen die hier een betaling deden. Een andere populaire vorm van scamware is een virusscanner tonen, dit wordt in eerste instantie als bewegende afbeelding c.q. filmpje weergeven. Hierin wordt weergeven dat u computer vol virussen of andere narigheden zit. Op het moment van klikken wordt het programma gedownload en toont hij dezelfde weergave. Op het moment dat u op ‘de problemen oplossen’ klikt komt er een betaalscherm naar voren, waarin u de creditcard gegevens kunt invullen. Indien u in de toekomst zo scherm voor u krijgt is het verstandig even via een ander systeem het desbetreffende programma op te zoeken of de hulp van een expert in te roepen.

Waar kunt u op letten?

  • Zorg dat uw systemen up-to-date zijn (ook de vervelende java-update)
  • Installeer een virusscanner
  • Gebruik systemen die essentieel voor u niet voor het downloaden van muziek, films of software
  • Controleer het domein binnen de URL
  • Bezoek de site zelf, indien u de instantie kent, kunt u eenvoudig zelf naar de desbetreffende site navigeren
  • Controleer op SSL (https + slotje)
  • Voer nooit pin-codes in op websites
  • Open geen zip, exe, com, bat e-mailbijlages van onbekende afzenders
  • Instanties zoals de politie zullen u niet vragen rechtstreeks geld te betalen via internet

Bij twijfel kunt u altijd uw systemen door ons laten controleren, echter is het in de meeste gevallen goed te voorkomen.

Originally posted 2016-05-16 12:53:15.

Share this post

Back to Blog